maandag 27 oktober 2008

Chinese immigratiedag en heel veel screenen!

Op maandag was de school gesloten in verband met het feest ter ere van de Chinese immigratie. Dit heeft 155 jaar geleden plaatsgevonden. Er was ’s avonds een groot feest zijn op het onafhankelijkheidsplein waar we naar toe zijn gegaan, Jean Pierre ging ook mee. Op het plein stonden allerlei tentjes met Chinees eten en een podium. De festiviteiten waren blijkbaar al de hele dag bezig toen wij aankwamen. Op het podium waren een man en een vrouw aan het presenteren. De man in het Nederlands, de vrouw in het Chinees. Er was een drakendans te zien en president Venetiaan hield een toespraak. Toen er een kinderkoor begon te zingen, zijn we wat te eten gaan halen bij één van de Chinese eetstandjes.
Nadat we gegeten hadden, zijn we gaan kijken naar het podium naar een dans over Suriname en het ontstaan van de huidige bevolkingssamenstelling (de 5 belangrijkste bevolkingsgroepen tenminste). Erg mooie dans om te zien, Jean-Pierre heeft me er ook wat over verteld.
Na de ‘Surinamedans’ kwam er nog een Chinese leeuwendans. Erg mooi om te zien, en erg knap, als je bedenkt dat iedere leeuw door 2 personen wordt uitgevoerd. Na deze dans was het dan tijd voor het vuurwerk. Ze hadden een sliert van 155 meter met knalvuurwerk. En daarnaast nog wel wat siervuurwerk. Erg mooi om te zien, het leek wel oud en nieuw.
Toen ook het vuurwerk voorbij was, zijn we nog wat gaan drinken bij ’t Vat.

De hele week hebben Ilona en ik gescreend. Dit begon al op donderdag 16 oktober. We hebben iedere dag gescreend tot we op vrijdag 24 oktober eindelijk iedereen gehad hadden. We hebben in totaal 34 leerlingen gescreend. De screening zelf duurde een half uur, en daarnaast moesten we de gegevens nog uitwerken waar we ook nog een 45 minuten per leerling voor nodig hadden. Dit was erg vermoeiend, maar ook heel leerzaam. Ik heb wel het idee dat ik de leerlingen nu een beetje begin te leren kennen. Ik kreeg het idee dat de oudere leerlingen erg blij zijn dat er nu ook aandacht voor hun is.
Op woensdag middag kregen Ilona en ik nog bezoek van 4 meiden van het internaat. Zij waren nieuwsgierig naar ons huis en de slaapkamers. Vervolgens mochten wij kijken naar hun slaapgelegenheid in het internaat. Dit is echt heel sober. Ze hebben allemaal een bed en een kast (die gelukkig wel op slot kan), maar ze slapen met zeven meiden op één zaal. De zaal die wij zagen was van de oudere meiden. Zij zijn tussen de 13 en 18 jaar oud. Er is ook nog een zaal voor de jongere meiden. Deze heb ik niet gezien, maar zal vergelijkbaar zijn.

Op dondserdagavond zijn we gaan eten bij ‘Dok 204’. Een erg leuk restaurant met erg lekker eten. Ik heb hier “bang-bang” (een vis) en krab gegeten. Het was vrij prijzig, maar zeker de moeite waard om nog eens naar toe te gaan.

Op vrijdag hadden we om 17.00 uur een afspraak met Melisa Venetiaan, zij is de dochter van de president. Dat zou je niet zeggen als je zag hoe ‘gewoon’ ze leeft en woont. Zij is onze stagebegeleidster hier in Suriname. Tijdens de bijeenkomst hebben we de plannen voor de opleiding besproken, ook heeft zij verteld dat ze de komende tijd iedere donderdag langs zal komen om ons te begeleiden. Ben erg benieuwd hoe dit zal zijn.

Op zaterdag hadden Ilona en ik een ‘werkdag voor school’ ingepland. We wilden alle screeningen afmaken en nog wat andere opdrachten voor voor school doen. Om 9.00 uur zijn we begonnen met werken. Tussendoor hebben we wel even de tijd genomen om te eten, de was te doen, en af en toe even te lopen. Maar we hebben wel heel goed doorgewerkt. Alle screeningen zijn in ieder geval af.
’s Avonds kwamen Sint Claire en Jean Pierre op bezoek. Vlak voor zij kwamen viel de stroom uit. Hierdoor was het heel erg donker in huis. De ventilatoren vielen natuurlijk ook stil, dus werd het ook heel erg warm in huis. Omdat het zo warm en donker was, zijn we naar het vat gegaan om wat te gaan drinken. Toen we op de taxi stonden te wachten, kwam Albert er ook nog bij. Ilona was niet lekker en bleef thuis. We zijn dus met zijn zessen uitgegaan. Na wat gedronken te hebben zijn we nog even gaan poolen. Rond 00.30 uur zijn we naar Zsa Zsa Zsu gegaan. Marijke mocht er niet in omdat ze de verkeerde schoenen aan had. Zij is samen met Yvon, Albert en een vriend van Albert terug naar huis gegaan om andere schoenen aan te doen. Om 4.30 uur zijn we lopend naar huis gegaan. Thuis aangekomen hebben we nog even wat gedronken voordat de jongens naar huis zijn gegaan. Uiteindelijk lag ik rond 5.30 uur in mijn bed. Ik werd op zondag alweer om 9.30 uur wakker door de warmte. De verdere dag hebben we weer aan school gewerkt, en ’s avonds zijn we uit eten geweest.

1 opmerking:

Unknown zei

misschien is president venetiaan dan in tegenstelling to zo veel andere machthebbers op de wereld geen zakkenvuller. Goed nieuws! (voor Suriname)